Lajittelupulmia? Löydä roskis!

Syötä kenttään jätteen nimi. Näin löydät lähimmän jätepisteen!

Energiansäästölamppu

Energiansäästölamppu on pienoisloistelamppu, jonka sisällä on elohopeaa. Elohopea ei pääse lampusta pois ellei lasi rikkoudu.

Energiansäästölamput kuuluvat SER tuottajavastuun piiriin. Lamput voi viedä tuottajayhteisön osoittamiin vastaanottopisteisiin. Riikinnevan jätekeskus vastaanottaa myös maksutta energiansäästölamppuja.

Energiansäästölampun rikkoutuessa toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti (www.lampputieto.fi):

Toimi näin kylmän lampun rikkoutuessa:

Kerää lasinsirut sekä muut osat ja laita ne kannelliseen lasi- tai muoviastiaan. Pyyhi sen jälkeen lattia kostealla rätillä. Laita myös rätti purkkiin, sulje purkki ja merkitse se kirjoittamalla purkkiin esimerkiksi ”saattaa sisältää energialampusta peräisin olevaa elohopeaa”. Vie purkki vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Ethän käytä siivoamiseen pölynimuria. Elohopeapöly voi levitä ja elohopeapisarat voivat höyrystyä ja elohopeaa siirtyy hengitysilmaan. Keskuspölynimuria voi käyttää, mutta säiliön sisältö tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen.

Toimi näin lämpimän lampun rikkoutuessa:

Kuuman lampun rikkoutuessa myrkyllistä elohopeahöyryä vapautuu pieniä määriä huoneilmaan. Sulje ovet huoneeseen jossa lamppu on rikkoutunut. Tuuleta huone. Kun lampun osat ovat viilentyneet voit toimia samoin kuin kylmän lampun rikkouduttua.

Riikinnevan jätekeskus

Riikinnevantie 153, Leppävirta
Avoinna:
Ma: klo 8-19
Ti: klo 8-16
Arkipyhien aattoina jätekeskus suljetaan klo 14.

Lisätietoa